Gostovanje u emisiji Znanstveni krugovi

Voditelj projekta MicroEquilibrium izv.prof.dr.sc Antonio Starčević, iz Kabineta za bioinformatiku Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta gostovao je u emisiji “Znanstveni krugovi” na HRT-u koja se bavi najnovijim vijestima iz svijeta znanosti te popularizacijom znanosti. Profesor Starčević govorio je o ulozi mikrobiote u našem organizmu i njene važnosti za ljudsko zdravlje:

“Uloga mikrobiote je u treniranju našeg imunološkog sustava, od kada se rodimo, mi smo za mikroorganizme “planet” koji oni koloniziraju. Kolonizacija se događa već u trenutku poroda.”

Također je dodao da su alergije poput intoleracije na laktozu, sindrom iritabilnih crijeva te dijabetes tipa 1 stanja koja se povezuju s neuravnoteženom mikrobiotom.

” U simbiotskom odnosu, u idealnom scenariju, tu hranu koju mi ne probavimo, oni (mikroorganizmi) probavljaju i za uzvrat nam daju recimo vitamine ili kratkolančane masne kiselina od kojih mi imamo korist. U nekom lošem scenariju, kada govorimo o neravnoteži rodova (mikroorganizama), govorimo o fenomenu koji se zove disbioza.” , objašnjava profesor Starčević.”

Bilo je riječi i o prehrambenim navikama koje pridonose očuvanju mikrobiote, a koje uključuju unos kompleksnih ugljikohidrata tako zvana prehrambena vlakna koja nalazimo u neprocesiranim žitaricama poput kore voća.

Emisiju pogledaje u cijelosti na poveznici:

https://hrti.hrt.hr/videostore/moviedetails?referenceId=b350b477-5644-d004-8957-ac066360f991&refer=search|index&customCatalogueReferenceId=search&player=True

Comments Off on Gostovanje u emisiji Znanstveni krugovi

Filed under vijesti

Comments are closed.